Uniwersytet Trzeciego Wieku, Stargard Szczeciński

Wydarzenia

Wyjazd do ZUT w dniu 06.11.2021.

Po bardzo długiej przerwie związanej z pandemią, Helenka ogłosiła nam, że wznowione zostały wyjazdy naszych studentów Uniwersytetu III Wieku, ze Stargardu, na zajęcia w Zachodniopomorskim Uniwersytecie Technologicznym. Pojechaliśmy tam, na Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa.
Zbiórka studentów wyznaczona była na godzinę 8:30 przed Hotelem 104. Stamtąd dwoma busami, co poniektórych zdziwiło, bo zawsze jeździliśmy dużym autokarem, pojechaliśmy do Szczecina.
Po wyjściu z busów, poszliśmy do sali wykładowej, gdzie przywitała nas
 pani prof. dr hab. Mariola Friedrich. Pani profesor zapoznała nas z tematami zajęć i z ich harmonogramem na cały dzień.                                                                        
 Na początek zostaliśmy poddani badaniom i pomiarom antropometrycznym.
Tych pomiarów dokonywały dwie bardzo miłe asystentki.                                             
Każdy z nas został zważony i zmierzony wzdłuż i wszerz. Zbadano nam ciśnienie krwi i tętno pracy serca. Pani Izabela, asystentka, zbadała nam saturację i siły uścisku naszych obu dłoni. Później, na podstawie tych badań obliczone zostały dla każdego wskaźniki BMI, tj. dotyczące naszej tuszy i WHtR dotyczący stosunku naszej tali do wzrostu. Mając obliczone powyższe współczynniki można było na podstawie tabel sprawdzić, czy z naszą formą fizyczną i zdrowotną powinno być wszystko okej, czy coś nam w przyszłości może zagrażać, jak cukrzyca czy nadciśnienie. Wydaje się, że te pomiary i wyniki badań, dla wielu z nas będą być może przydatne do zmiany naszych nawyków żywieniowych. Po tych badaniach, które zajęły sporo czasu, była przerwa kawowa.                                         
 Następnie rozpoczął się zasadniczy wykład przeprowadzony przez panią profesor na temat: „Fizjologiczne zmiany organizmu, jako przyczyny stanu starzenia się”.                                   
 Pani profesor w sposób bardzo przystępny i bardzo ciekawy przestawiła nam, oparte o badania, aspekty konieczności zmian nawyków żywieniowych, od zmiany naszego pesela i trybu życia. Głównym mottem tego wykładu to: „ Starość nie jest chorobą”. Zainteresowanie tym wykładem było duże, a pani profesor potrafiła w sposób bardzo merytoryczny z dużym poczuciem humoru o wielu rzeczach powiedzieć.                                                                       
 Po wykładzie było kolejna przerwa, na obiad. Gdy wszyscy już sobie podjedli to rozpoczęły się zajęcia prowadzone przez panią dr hab. inż. Joannę Sadowską. Temat zajęć to „Podstawowe zasady racjonalnego żywienia dla osób 60+”. Dowiedzieliśmy się, co powinniśmy jeść, a czego raczej unikać, aby nasze organizmy funkcjonowały długo i sprawnie. Pani dr podała kilka ciekawostek dietetycznych. Okazuje się, że kawa, ale tylko czarna w ilości do 3 filiżanek ma korzystny wpływ dla naszego organizmu.Dowiedzieliśmy się, że ostatnio bardzo reklamowany olej lniany, nie jest wcale lepszy od rzepakowego, ale na pewno droższy. Kto chciał się czegoś więcej dowiedzieć, to mógł bezpośrednio z panią dr Joanną Sadowską porozmawiać.                                             

 Zajęcia zakończyły się po godzinie piętnastej. Jak się okazało, czas ten minął bardzo szybko. Jeszcze tylko wypełniliśmy końcowe ankiety i czas wracać do naszych busów i do domku.

Do zobaczenia na następnych wykładach.
Pozdrawiam wszystkich
                                                Zbyszek Twardochleb

     >>>   zobacz galerię


data publikacji: 2021-11-07

 

PATRONAT WŁADZ SAMORZĄDOWYCH

PATRONAT NAUKOWY

Powiat Stargardzki Urząd miasta w Stargardzie Uniwersytet Szczeciński Uniwersytet Szczeciński Wydział Humanistyczny TWP Stargardzka Szkoła Wyższa SSW stargardinum