Uniwersytet Trzeciego Wieku, Stargard Szczeciński

Wydarzenia

2022-01-21 Nasza kolejna, już czwarta wycieczka na zajęcia do ZUT w Szczecinie.

Nasza kolejna, już czwarta wycieczka na zajęcia do ZUT w Szczecinie.

Tym razem pojechaliśmy na Wydział Gospodarki Morskiej i Transportu. Zbiórka była wyznaczona jak zawsze na godzinę 8:30 koło hotelu 104. Do Szczecina na wspomniany wydział dojechaliśmy bardzo sprawnie. Nie było żadnych korków, na miejscu byliśmy trochę przed czasem.
Na początku, zapoznaliśmy się z tematami zajęć i podziałem na grupy. Pierwszy wykład był na temat „Alternatywnych źródeł energii w okrętownictwie”. Wykładowcą był prof. Wojciech Zeńczak. Dowiedzieliśmy się, jakie skutki globalne powoduje ocieplenie klimatu, co to są odnawialne i nieodnawialne źródła energii i które z tych źródeł i jak, na przestrzeni wieków rozwijały się i jak wyglądało ich wykorzystanie, oraz jak to wygląda dzisiaj.. Dowiedzieliśmy się, że obecnie na skutek ocieplania klimatu, prowadzi się bardzo intensywne prace, nad zastępowaniem takich źródeł energii jak węgiel, ropa naftowa, gaz, źródłami odnawialnymi jak: biomasy, pelety, wiatr, fotowoltanika, a nawet wodór. Wodór uważany jest, jako paliwo przyszłościowe, którego zasoby są wprost nieograniczone. Nam, szczurom lądowym, nie było w zasadzie wiadomo, że na statkach różnych typów, już dzisiaj stosuje się jako wspomagające źródła energii, baterie fotowoltaiczne i nawet żagle, w postaci pędników wiatrowych i rotorów Flettnera. Co pewien czas pojawiają się przepisy ogólnoświatowe o stosowaniu paliw płynnych na statkach o zmniejszonej emisji CO2 i SO2 w spalinach. Nie ma innego wyjścia jak to, aby jak najszybciej zastąpić węgiel, którego zasoby są jeszcze na 200 lat i ropę naftową, źródłami energii odnawialnej.

Po tym wykładzie mieliśmy przerwę kawową.
Drugi wykład pod tytułem „Zagrożenie w środowisku morskim i lądowym – dobór sorbentów do usuwania płynów eksploatacyjnych.” Wykład prowadziła pani dr Agnieszka Ubowska. To kolejny wykład związany z ochroną naszego środowiska. Na co dzień, nikt w zasadzie nie myśli o tym, ile to zagrożeń dla środowiska niesie ze sobą rozwój transportu lądowego, morskiego czy lotniczego. Wszelkie awarie sprzętu transportowego prowadzą często do zniszczenia flory i fauny w miejscach, gdzie te katastrofy występują. Znane są z mediów przypadki wycieków ropy naftowej z platform wiertniczych, czy wycieków ze zbiorników paliw na skutek osiadania na mieliznach wielkich tankowców. W naszym codziennym życiu też zdarzają się mniejsze „katastrofy” w postaci wypadków drogowych, kiedy to pojawiają się rozlewiska paliw płynnych, olejów silnikowych czy wycieki ze zbiorników przewożących ładunki niebezpieczne. Dlatego też, aby jak najlepiej zabezpieczyć się przed skutkami tych wypadków, produkowane są różne rodzaje pochłaniaczy, czyli sorbentów. Pierwszymi takimi sorbentami używanymi od bardzo dawna są piasek, słoma, czyściwo. Dzisiaj produkowane są coraz to nowsze i bardziej chłonne sorbenty w postaci proszków, granulatów, taśm, czy powłok materiałów o bardzo dużej chłonności. Dzisiejsze sorbenty muszą spełniać różne wymagania. Muszą mieć dużą chłonność i możliwość ich utylizacji. W naszym codziennym życiu też używamy sorbentów w filtrach do wody, czy przedmiotach stosowanych w lodówkach do pochłaniania zapachów. A przecież zwykła ścierka w kuchni też jest sorbentem. W technice morskiej ogromne znaczenie ma stosowanie różnego rodzaju rękawów ograniczających rozprzestrzenianie się plam ropopochodnych i stosowanie sorbentów powierzchniowych, które po wchłonięciu zanieczyszczeń można łatwo zebrać. Pani dr pokazała nam, jako doświadczenie, na czym polega wchłanianie oleju rozlanego na wodzie przez sorbent pływający w postaci maty sorbentowej. Sorbent taki jest niezatapialny i wchłania tylko rozlany olej, a nie wodę.
Kolejne wykłady mieliśmy z panem prof. dr hab. Bogusławem Zakrzewskim.                                   
Po krótkim wstępie, nawiązującym do obecnej sytuacji i kilku wspomnień o Stoczni Szczecińskiej i budowanych w niej statków, pan profesor rozpoczął wykład na temat wentylacji i klimatyzacji. Pan profesor odbył ponad setkę rejsów na nowo wybudowanych statkach w naszej stoczni, na których, między innymi sprawdzał jakość wentylacji i klimatyzacji. Okazuje się, że my bardzo mało mamy wiedzy w tych dziedzinach, a prawidłowa klimatyzacja i wentylacja w naszych domach, to ogromne znaczenia dla naszego zdrowia i dobrego życia.  Dowiedzieliśmy się, że wentylacja to wymiana powietrza w pomieszczeniach, natomiast klimatyzacja to tworzenie odpowiednich parametrów powietrza, takich jak: wilgotność, temperatura, zanieczyszczenia. W naszych domach bardzo często wentylacja jest nieodpowiednia z powodu błędów architektonicznych w projektowaniu budynków. Na skutek wadliwej wentylacji, w blokach mieszkalnych sąsiedzi mogą się „wymieniać” zapachami ze swoich kuchni. Również w wielu budynkach użyteczności publicznych, jakość wentylacji ma wiele do życzenia.  Nasz kraj należy do tych, w których miastach, jest najbardziej zanieczyszczone powietrze. Na 50 miast z najbardziej zapylonych miast Europy 35 to nasze miasta. Jakość wentylacji i klimatyzacji jest bardzo ważna na jednostkach pływających pod różnymi szerokościami geograficznymi. W dzisiejszych czasach bardzo dużo mówi się na temat zanieczyszczenia powietrza. Szczególnie chodzi tu o składniki PM2,5 i PM10. Szczególnie groźne są benzopireny 2.5, które podczas oddychania, przenikają do naszego krwioobiegu i są niezwykle szkodliwe.
 Kolejnym tematem wykładu pana profesora był temat „Przechowywanie żywności w chłodziarce domowej – lodówce”. Pan profesor wyjaśnił, na czym polega praca lodówki i jak jest ona zbudowana. Wydawałoby się, że w tym temacie wszyscy jesteśmy ekspertami, z racji, że tyle już lat nasze lodówki obsługujemy. Okazuje się jednak, że często popełniamy pewne błędy, które przyczyniają się do zwiększenia zużycia prądu przez lodówkę. Wiemy teraz również, co to znaczy A+ i A+++ i czy warto wydawać więcej pieniędzy za te dodatkowe plusiki. Drugim takim, często popełnianym błędem jest konserwacja lodówki i jej czyszczenie, oraz sposób przechowywania żywności.  Zaleca się, aby przed każdym włożeniem do lodówki puszek, butelek z napojami, przetrzeć je, gdyż na ich powierzchni możemy do lodówki dostarczyć sporą ilość drobnoustrojów i bakterii.      Kilka słów też było powiedzianych na temat różnych oszustw producentów żywności, w tym wód źródlanych czy mineralnych. Okazuje się, że kranówka w naszych miastach często ma lepsze parametry jakościowe niż ta woda kupowana w butelkach plastykowych.

Po wykładach zgłodniali, poszliśmy na obiadek. Wypełniliśmy również drugą ankietę, której wynik powinien wskazywać na ilość wiedzy, wyniesionej przez nas z wykładów. Później już tylko do naszego autobusu i do domku.

      >>>   zobacz galerię

 

                                                           tekst napisał: Zbigniew Twardochleb
                                                         tekst zamieściła: Helena Dopierała-Gawroń
                                                                              organizator wyjazdów na ZUT Szczecin


data publikacji: 2022-01-26

 

PATRONAT WŁADZ SAMORZĄDOWYCH

PATRONAT NAUKOWY

Powiat Stargardzki Urząd miasta w Stargardzie Uniwersytet Szczeciński Uniwersytet Szczeciński Wydział Humanistyczny TWP Stargardzka Szkoła Wyższa SSW stargardinum